Spektra: živeti v najvišji stanovanjski stolpnici v Sloveniji Stanovanjsko-poslovni kompleks ob Celovški cesti bo novo mesto v malem

https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/spektra-ziveti-v-najvisji-stanovanjski-stolpnici-v-sloveniji/

Že sama novica, da bosta ob Celovški cesti zrasli najvišji stanovanjski stolpnici v Sloveniji, je vzbudila veliko zanimanje in povzročila vrsto vprašanj. Kaj se torej skriva za stanovanjsko-poslovnim kompleksom Spektra, ki ga je ljudski glas že preimenoval v Celovška dvojčka in naj bi bil vseljiv spomladi 2021?

Ob križišču Celovške in Rakuševe ulice, pri Celovških dvorih, ni ravno premium lokacija, a je še vedno blizu središča mesta, Tivolija, obvoznice, avtoceste in nakupovalnih središč. Tam bosta zrasli dve stanovanjsko-poslovni stolpnici. Visoki bosta okoli 85 metrov (pritličje plus enaindvajset nadstropij). Za primerjavo: Kristalna palača v BTC je visoka 89 metrov, hotel Intercontinental 81,5, Nebotičnik ima 70 metrov v višino, stolpnica na Trgu republike 69, Situla pa 75. Podjetje Spektra Invest v lasti trgovca Izeta Rastoderja je odkupilo zemljišče propadle družbe Vegrad, februarja lani objavilo natečaj za idejne rešitve in med desetimi ponudbami izbralo projekt arhitekturnega biroja Scapelab.

V kratkem sporočilu o izbranem projektu je pisalo, da so arhitekti stolpnici projektirali na pritličnem podstavku, v katerega bodo umestili trgovine, banke in druge dejavnosti. Da bodo v stolpnicah stanovanja sodobnih tlorisov in različnih velikosti – od garsonjer do štirisobnih stanovanj, v zgornjih nadstropjih bodo merila tudi 150 kvadratnih metrov. V kletnih etažah bo več kot 420 parkirnih mest za stanovalce in obiskovalce ter okoli 500 parkirnih mest za kolesa. Trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje, investitor upa, da ga bodo dobili do konca septembra. Dokončanje gradnje je predvideno za začetek leta 2021, celotna vrednost investicije pa bo okoli 45 milijonov evrov.

Nadstandardna stanovanja, standardne cene

Kot so nam povedali v arhitekturnem biroju Scapelab, so dosledno upoštevali urbanistične zahteve. Možnost gradnje stolpnic namreč izhaja iz občinskega prostorskega načrta, v katerem so bistvene lastnosti stavbe natančno določene: število etaž, tlorisne dimenzije in položaj objektov, uvoz na zemljišče, zelene in raščene površine, število dreves … »Zahteve so, skratka, visoke, premišljene, natančne, nič ni prepuščeno naključnim odločitvam,« pojasnjuje Marko Studen iz biroja. Ime Spektra se nanaša na vizualno izkušnjo, na podobo stavb. »Pojem spektra je bil prvič uporabljen za opis mavričnih odtenkov naravne svetlobe pri prehodu skozi optično prizmo.«

Aluminijast kompozit

In kaj bo posebnega pri arhitekturi, materialih, legi teh stolpnic? Kaj bosta imeli, česar druge stanovanjske stolpnice nimajo? Arhitekti pravijo, da bosta impresivni z obeh pogledov, tako s ceste kot iz notranjosti. Oviti bosta v aluminijast kompozit, prekrit s tankim, prosojnim zlatim nanosom. »Kompozit sicer dobavlja kar nekaj proizvajalcev. Naš je poseben zato, ker je zlat nanos nanesen z anodizacijo in ni barvan, torej gre za bolj sofisticirano izvedbo zlatega odtenka. To je trajna in zelo primerna izbira zaradi tako rekoč neomejene življenjske dobe, in ker ni stroškov vzdrževanja.« Stolpnici se bosta tako svetlikali na sto načinov, odvisno od sončnih žarkov, oblakov, meglic. Pogledi iz stanovanj na Ljubljano, Karavanke in Kamniške Alpe pa bodo po besedah arhitektov izjemni. V lepem vremenu se bo iz vrhnjih nadstropij videl tudi Triglav.
Stanovanja bodo po velikosti pokrivala širok spekter, cene pa bodo po zagotovilih investitorja na ravni cen rabljenih stanovanj, kar pomeni približno 3000 evrov za kvadratni meter. Med drugim jih bo odlikovala etažna višina, 280 centimetrov, zaradi zasteklitve po celotni višini bodo izredno svetla. Vsa bodo talno ogrevana z vročevodom in prisilno prezračevana. K udobju in lepoti bivanja bodo svoje dodale lože, stanovanja v prvem nadstropju bodo obrnjena proti zeleni strehi nad trgovskim delom in z atriji, štiri stanovanja v drugem nadstropju pa bodo imela veliko teraso.

V copatah.

Kot še pravijo investitorji, bo velika skrb namenjena zelenim površinam. Tako bo glavnina mirujočega prometa umeščena v štiri kletne etaže kompleksa, zunanje površine pa intenzivno ozelenjene, tudi z grmovnicami in drevjem. Park z igrali je zasnovan na veliki strehi trgovskega dela objekta, ki jo bodo stanovalci lahko uporabljali za sprostitev in igro otrok, in bo prav tako ozelenjen. Še to: stanovalci Spektre se bodo lahko kar v copatah spustili do pritličja in nakupovali vsakodnevne potrebščine pri enem večjih trgovcev pri nas, čez cesto pa jih bo pričakal še večji trgovski center, ki je trenutno v končni fazi gradnje.
Arhitekturni biro Scapelab ta čas vodi več pomembnih projektov velikih in zahtevnih naročnikov: prenavlja Cukrarno v Ljubljani, v njihovih rokah sta druga faza tehnološkega središča Elesa v Beričevem in prestavitev celotnega kompleksa podjetja Iskra Mehanizmi na novo lokacijo, na Brnik.