Kako visoka bosta »Celovška dvojčka« v primerjavi z najvišjimi stanovanjskimi stavbami na svetu?

https://pro.finance.si/PRPRO/8977433/Kako-visoka-bosta-%3E%3ECelovska-dvojcka

Največ visokih stanovanjskih stavb na svetu, gre za stolpnice z vsaj 85 odstotki površin, namenjenim bivanju, je v Dubaju. Kar sedem od deset najvišjih stavb, namenjenih zasebnemu bivanju, je tam. Največ jih je na območju Dubai Marine, zato ne preseneča, da je ta del Dubaja najbolj zaželen med tujci, ki bivajo in delajo v Združenih arabskih emiratih.

Pogled z reke Hudson, v ozadju se dviga Central Park Tower.
Naslov najvišje takšne stavbe pa še vedno ostaja v ZDA. Central Park Tower, končan v letu 2019, je visok dobrih 472 metrov in ima 98 nadstropij. Stanovanjski del stolpnice ima 179 luksuznih stanovanj s povprečno površino kar 460 kvadratnih metrov. Ulica, kjer domuje ta velikan, so Newyorčani poimenovali Billionares Row ali ulica milijarderjev.

Kako visoka bo najvišja stanovanjska stavba v Sloveniji?
Kako visoke pa so najvišje stanovanjske stavbe v Sloveniji? Seveda so neprimerljivo nižje, iz več razlogov, od trženjskih do regulativnih.

Medtem ko morate za lastništvo stanovanja v najvišji stanovanjski stolpnici na svetu biti milijarder, pa to ne velja za možnost lastništva stanovanja v najvišji stanovanjski stavbi v Sloveniji.

Spektra, kompleks dveh stanovanjskih stolpnic, že nastaja ob Celovški ulici v Ljubljani. Investitorji so degradirano zemljišče ob obvoznici spremenili v kakovosten prostor, ki bo nadvse prijazen za bivanje, stanovalcem pa bo ponujal tudi vse prednosti mestnega življenja.

Stavbi bosta visoki, za Slovenijo rekordnih 85 metrov. Najvišji stanovanjski objekt pri nas bo ponujal atraktivne poglede na Karavanke, Kamniške Alpe in seveda Ljubljano.

Novi standardi sodobnega urbanega bivanja
V svojih arhitekturnih, tehničnih in drugih bivanjskih lastnostih bo Spektra močno odstopala od klasične stanovanjske gradnje, saj uvaja mnoge nove standarde kakovosti in bivanja.

Celovska dvojcka, Spektra Invest, Rastoder, 12.07.2021 Foto: Spektra Invest
Foto: Spektra Invest
Gre za nadgradnjo bivanjske kulture v Ljubljani, saj s svojo zasnovo in izjemnimi panoramskimi pogledi spreminja standarde sodobnega urbanega bivanja.

V pritličnih etažah bo Spektra ponujala trgovino z živili, banko in tudi druge storitvene dejavnosti, ki jih potrebujejo stanovalci takšnih sodobnih stanovanjskih kompleksov.

Stanovanja z zunanjimi stenami v steklu in visokimi stropi
Sama stanovanja so sodobno zasnovana z ložami ali atriji, pri gradnji se uporabljajo le najboljši materiali. Na voljo bodo stanovanja velikosti od 23 do 120 kvadratnih metrov, višina stropov v stanovanjih pa je nadstandardnih 280 centimetrov. Poleg talnega ogrevanja, klimatizacije in prezračevanja bodo vse zunanje stene stanovanj zastekljene.